Druiven planten voor vele doeleinden

Wil je vooral druiven planten om een prieel te bedekken? Dan kun je zo’n beetje elke druivensoort kiezen die winterhard en redelijk gezond is.

Wilt u druivensap en -gelei maken? Dan zijn er verschillende betrouwbare en onderhoudsvriendelijke druivensoorten die geschikt zijn voor dit doel. Sap- en geleivruchten behoren van oudsher tot de meest winterharde rassen.

Druiven zijn een welkome aanvulling in elke tuin of volkstuin. Ze kunnen tegen muren, op traliewerk of over bogen worden geleid en hebben maar weinig ruimte nodig als ze zorgvuldig worden gesnoeid. Wijnstokken hebben redelijk diepe, goed doorlatende grond en veel zonlicht nodig om goed te kunnen rijpen en groeien probleemloos op elke goede tuingrond en zonnige standplaats in het zuiden van Groot-Brittannië. Teelt binnenshuis geeft betere en betrouwbaardere oogsten, vooral in noordelijke streken.

Schema van de delen van een druivenrank

Vertrouwd zijn met de verschillende delen van een wijnstok zal helpen bij het groeien en snoeien.

Wilt u pitloze druiven planten om ze vervolgens om vers te eten? Sommige pitloze variëteiten worden nu in Minnesota geteeld, maar, behalve in het uiterste zuiden van Minnesota, zullen al deze variëteiten enige winterbescherming nodig hebben. Zaaddragende tafeldruiven zijn over het algemeen beter bestand tegen de kou en krachtiger dan de nieuwere pitloze rassen.

Druiven planten voor wijn

Er zijn nu veel uitstekende koudebestendige wijndruivenrassen beschikbaar voor commerciële en hobby wijnboeren in noordelijke klimaten. Verschillende daarvan zijn door de Universiteit van Minnesota speciaal voor ons strenge klimaat ontwikkeld.

Voor de wijnbouw zal men zorgvuldiger moeten zijn in de keuze van de variëteiten, afwegen welke variëteiten het soort wijn zullen maken dat men wil, en welke training en snoei ze nodig zullen hebben. Hoewel na het druiven planten deze vers kunnen worden gegeten, hebben ze over het algemeen een hoger zuurgehalte, meer suiker, een hogere verhouding schil/pulp, en meer pitten dan tafel- en sapdruiven.