5 Tips om je caloriebehoefte te berekenen

caloriebehoefte berekenen

Calorieën je hoort er vaak over. Maar wat zijn Calorieën nou eigenlijk? Calorieën is een maat voor de hoeveelheid energie in eten. Maar hoeveel Calorieën heb je nu eigenlijk nodig op een dag? Dat is sterk verschillend per persoon. In dit artikel geven wij 5 tips over hoe je, je persoonlijke caloriebehoefte berekenen.

Tip 1: Je geslacht

Hoeveel calorieën een mens verbruikt is afhankelijk van je geslacht. Een man verband gemiddeld meer calorieën in rust op een dag dan een vrouw. Gemiddeld heeft een man 2500 calorieën nodig op een dag. Een vrouw komt al toe met 2000 calorieën. Vaak hebben mannen een andere lichaamssamenstelling dan vrouwen met een hogere spiermassa.

caloriebehoefte berekenen

Tip 2: Basiscalorie verbruik

Zonder te bewegen verbruikt een mens dagelijks al een hele hoop basis calorieën. Dit wordt ook wel het basale metabolisme genoemd. Hoeveel je verbruikt is afhankelijk van verschillende persoonlijke factoren waaronder: lengte, gewicht, lichaamssamenstelling en je leeftijd.

Tip 3: Je activiteiten niveau

De verdere aantal calorieën die je op een dag verbrand en dus nodig hebt zijn afhankelijk van je activiteiten niveau. Ben je bijvoorbeeld een man en heb je een laag activiteiten niveau dan heb je gemiddeld maar 2100 tot 2500 calorieën nodig. Maar ben je meer actief dan kan je wel 3000 tot 3500 calorieën nodig hebben op een dag. Een flink verschil dus!

Tip 4: Afvallen of stabiel blijven?

Als je stabiel op gewicht wilt blijven dan is het handig om te weten hoeveel calorieën je totaal verbruikt met je basale metabolisme en je activiteiten bij elkaar. Wil je afvallen dan is het belangrijk om onder deze behoefte te gaan zitten. Het is echter wel belangrijk niet te ver onder je dagelijkse behoefte te gaan zitten, om spierafbraak en een groot honger gevoel te voorkomen. Voor gewichtsafname is een calorie tekort van 300 tot 500 calorieën per dag het maximum.

Tip 5: Spieropbouw

Bij het omgedraaide van afvallen, spieropbouw, is het belangrijk meer calorieën op een dag te eten. Je kan gemiddeld zo’n 300 tot 500 calorieën meer eten op een dag.